Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Magyarország első kádkemencéje.

2008.03.02

Már régóta folyamatos vágytam egy szabadtéri kemencére. Egy kemece megfelelő vonzerővel bír egy társasági esemény megrendezésekor, nem utolsósorban a kemecében sült ételek harmonikusan egyedi íze miatt .

Egy kemece elkészítése sziszifuszi munka, türelmet, szakértelmet és megfelelő anyagokat kíván, és ekkor sem mehetünk biztosra.

A tanya szomszédom ki végzettsége szerint fűtésszerelő, de inkább állandóan üzemelő ötletman, aki szeret a dolgok nem konvencionális megoldásának irányába elmozdulni. (Ez milyen volt?). Ő készített egy kerekekre szerelt mobil kemencét egy traktor felni, egy öntöttvas betonkeverő harang  és némi vályog felhasználásával.

Ez adta az ötletet, hogy az udvaron kb 5 éve leborított  állapotban unatkozó öntöttvas kádat helyzetbe hozzam. A szomszéd hathatós közreműködésével némi szeleteléssel, kiegészítéssel létrejött hazánk első kádkemencéje,  büszkén domborit az udvar közepén.

A próbafűtés és az első sütést követően bárkinek ajálhatom. Műszaki részletekről emailen, vagy a fórumon keresztül szivesen adok tájékoztatást.

Nos hadra fogtuk a kemecét. Az eredmény várakozáson felüli volt. Vizuálisan a "Kemence termékei" fotóalbum nyujt tájékoztatást. Eddig ételek: Félmalac egészben, báránycombokkal , zabos liba egészben, spárgával, gombával, nyitott csülök aszalt szilvával.

Kivitelezésről:

Először is a kád végét a túlfolyó felöl flex-szel levágtuk, majd hosszában, középen ketté vágtuk. A két hosszanti felet egymástól 20 cm-re széthúzuk, majd egy 25cm széles 4mm vtg acéllemez közbeiktatásával összekötöttük. Igy szélesebb tűzteret nyertünk. Az öntöttvas részeket átmenő csavarokkal erősítettük az acéllemezhez. A homlok lap körben 10 cm-rel szélesebbre készült, hogy a kemence tapasztást takarja. A homloklapon egy 40 cm-es, a sütőedénynek megfelelő méretű ajtót helyeztünk el, a vetemedés elkerülésére merevített kivitelben. A füstgáz csonkot a kemence elején, az acéllemehez hegesztéssel rögzítettük. A csonkba egy pillangó szelepet is elhelyeztünk a lezárhatóság érdekébe.

A kemece alapja téglafalazat. Méreténél figyelembe kell venni, hogy az öv. kádra még 10 cm vályog tapasztás is kerül. Az elejét annyira érdemes túlnyujtani, hogy a tepsit, az edényzetet az ajtó elé kényelmesen ki lehessen húzni.

A falazatot feléig döngölt, tömörített homokkal töltöttük ki. Erre került az üvgcserepekkel vályoggal vegyes hőtároló réteg, majd a kemece alját samot téglával burkoltuk ki.

 

A mappában található képek előnézete Kemence